Elektrikli Ekipmanlarda Güvenlik ve Uyum İçin İlk Tercih: CE Belgesi
CE Belgesi, elektrikli ekipmanların Avrupa pazarında yasal olarak satılabilmesi için gerekli bir sertifikadır. Bu belge, ürünlerin Avrupa Birliği’nin güvenlik, sağlık ve çevre koruma standartlarına uygun olduğunu kanıtlar. Elektrikli ekipmanlar, kullanıldıkları alanda güvenli bir şekilde işlev görebilmek için belirli testlerden geçmeli ve düzenleyici gerekliliklere uymalıdır. Prizetest olarak, uzman mühendis kadromuzla elektrikli ekipmanların CE belgelendirme süreçlerinde kapsamlı test ve değerlendirme hizmetleri sunuyoruz. Ürünlerinizin güvenliğini ve kalitesini artırarak, Avrupa pazarında rekabet avantajı elde etmenizi sağlıyoruz. Bu süreçte her aşamada yanınızda olarak, CE belgesi ile ürünlerinizi güvenle piyasaya sürmenize yardımcı oluyoruz.
Yüksek Performans ve Güvenlik için Elektrikli Ekipmanlarınızı Prize Test ile Sertifikalandırın
Elektrikli ekipmanlarınızın testleri ve CE Belgelendirmesi için iletişim bilgilerimizden bize başvurabilirsiniz. PRIZE olarak uzman kadromuz ve geniş kapsamlı laboratuvarlarımızla güvenilir belgelendirme hizmetleri sunuyoruz.
Türkçe adıyla Alçak Gerilim Yönetmeliği'nin amacı elektrikli ekipmanların insanların, evcil hayvanların ve malların sağlık ve güvenliğini korumasını sağlamaktır.
Yönetmelik besleme gerilimi alternatif akım için (AC) 50 V- 1000 V, doğru akım için (DC) 75 V - 1500 V aralığındaki elektrikli cihazları kapsar.
Alçak Gerilim Yönetmeliği ile Makine Emniyeti Yönetmeliği arasındaki fark; Kapsamındaki ürünler amatör kullanım için olarak üretilmiş veya evsel ortamda kullanılması amaçlanmış ürünlerdir.
Alçak gerilim yönetmeliği kapsamı dışında olan ekipmanlar;
* Patlayıcı ortamlarda kullanılmak için tasarlanan elektrikli ekipmanlar
* Radyoloji ve tıbbi amaçlar için tasatlanmış elektrikli ekipmanlar
* Yük ve yolcu asansörleri için tasarlanan elektrikli parçalar
* Elektrik sayaçları
* Evsel kullanım için fişler ve prizler
* Elektrikli çit kontolörleri
* Radyoelektriksel parazitler
* Gemilerde, uçaklarda veya demiryollarında kullanılmak üzere özel tasarlanan ve uluslararası güvenlik hükümlerine uygun elektrikli ekipmanlar
* Araştırma ve geliştirme (ARGE) tesislerinde yalnızca profesyonel personel tarafından kullanılmak üzere özel üretilmiş değerlendirme kitleri
CE belgesinin alınmasında elektrikli ekipmanın üreticisi veya ithalatçısı sorumludur. İthalatçı veya yetkili temsilci tüm sorumluluğu üstlenerek ürünü kendi adı ve markasyıla piyasaya arz edebilir. Bu durumda CE belgesi kendi adı ve markasıyla hazırlanması gerekir.
Üretici/ithalatçı 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliğinde tanımlanan aşağıdaki dökümanları temin ettikten sonra uygunluk beyanı (Declaration of Conformity) yayınlayarak ürününe CE işaretini ekleyebilir.
Yönetmelikte uygun normları tanımlanan CE logosu.
Bu logo ölçüleri 5mm x 5mm den küçük olmamak kaydıyla düzenlenerek ürün etiketinin yakınına eklenmelidir. Eğer işaret yapıştırılacaksa ısıya maruz kalmayan bir yüzey tercih edilmeli veya logo şase üzerine puntolanabilir.
Genellikle CE logosu ürün etiketinin içerisine eklenmesi tercih edilir.
* Teknik dosya / kullanma klavuzu
* Ürün kapsamındaki harmonize standartlara göre düzenlenmiş test raporu
* Ürün künye etiketi
* Ürün güvenlik etiketleri ve uyarı işaretleri
* Kullanma klavuzu
Bir elektrikli ekipman için uygun standartlar yönetmeliğin harmonize standartlar sayfasındaki A tipi, B tipi, C tipi standartlardan seçilir.
Elektrikl iekipmanlar için örnek bazı harmonize standartlar;
* EN 60335-1 Güvenlik kuralları - Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar için
* EN 60598-2-3 Aydınlatma armatürleri - Bölüm 2-3: Belirli özellikler - Yol ve cadde aydınlatması için
* EN 60335-2-35 Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar için - bölüm 2 - 65 : Hava temizleme cihazları için özel kurallar
* EN 60974-1 Ark kaynağı donanımı – Bölüm 1: Kaynak güç üniteleri
* EN 60252-1 A.A. motorları için - bölüm 1: Genel; Performans, deneyler ve beyan değerleri - güvenlik kuralları
* EN 60519-1 Elektrikle ısıtma ve elektromanyetik işlem için tesisatlarda güvenlik - Bölüm 1: Genel kurallar
* EN 61851-21-2 Elektrikli araç iletken şarj sistemi - Bölüm 21-2: Bir AC / DC kaynağına iletken bağlantı için elektrikli araç gereksinimleri
Elektrikli ekipmanlar standartlarına, 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği harmonize standartlar sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
2014_35_EU_Low_Voltage_Summary list of harmonised standards_Generated on 4.11.2024
Teknik dosya, üretici tarafından hazırlanan ve ürün ile ilgili tüm teknik bilgileri ve talimatları içeren detaylı bir dökümandır. Teknik dosya aynı zamanda kullanma klavuzunu da kapsamaktadır.
Teknik Dosya İçeriği;
* Üretici hakkında bilgiler ve iletişim adresleri
* Ürünün tanımı, kullanım alanı - amacı, çalışma prensibi
* Ürün adı, modelleri, resimleri
* Ürünün teknik çizimleri, elektrik devre şemaları
* İlgili standartlar ve test raporları
* Bakım, montaj, işletmeye alma, temizlik talimatları
* Arıza - Neden - Çözüm tablosu
* Komponent/Parça listesi
* Etiket taslağı
* Güvenlik parçalarının kalite sertifikaları
* Uygulanan standartlar ve test raporları
* Uygunluk beyanı (Declaration of Conformity)
* Risk analizi