Yapı Malzemeleri

Yapı Malzemelerinizde Avrupa Standartlarına Ulaşmak İçin CE Belgesi

Yapı malzemeleri, bir binanın sağlamlığını ve güvenliğini belirleyen en önemli unsurlardır. CE Belgesi, bu malzemelerin Avrupa Birliği standartlarına uygunluğunu ve güvenliğini belgeleyen kritik bir sertifikadır. Yapı malzemeleri, dayanıklılık, çevresel etkiler ve kullanıcı sağlığı gibi birçok açıdan değerlendirilir. Prizetest olarak, yapı malzemelerinin CE belgelendirme süreçlerinde kapsamlı test ve belgelendirme hizmetleri sunarak, inşaat projelerinizin güvenliğini artırıyor ve yasal gereklilikleri yerine getirmenize yardımcı oluyoruz.

Prizetest ile Yapı Malzemelerinizin CE Belgesi ile Güvence Altına Alın

Sonuç olarak, yapı malzemelerinin CE belgelendirilmesi, inşaat projelerinizin güvenliğini sağlamak ve yasal standartları karşılamak için hayati bir adımdır. Prizetest olarak, bu süreçte sizlere destek olmaktan mutluluk duyuyoruz.

305/2011/EU Yapı Malzemeleri Yönetmeliği

Yapı malzemeleri yönetmeliği piyasada inglizce kısaltması olna CPR (construction Product Regulation) olarakta bilinmektedir. Yönetmelik son olarak 01.07.2013 tarihinde güncellenmiştir.

Bu yönetmelik, yapı malzemelerinin piyasaya arz edilebilmesi ve CE işaretinin iliştirilmesinin kurallarını koymaktır. Yönetmeliğe göre yapı malzemeleri şöyle tanımlanır;

Her türlü yapı işlerinde veya bu işlerin herhangi bir kısmında kalıcı olarak kullanılmak üzere üretilen ve piyasaya arz edilen ve performansı yapı işlerinin temel gereklere ilişkin performansını etkileyen bütün malzemeleri veya takım malzemeleridir.

 

Yapı malzemelerine bazı örnekler:

* Hafif çelik yapılar

* Vinç yolalrı ve kirişleri

* Çatı, zemin ve duvar izolasyon malzemeleri

* Aydınlatma direkleri

* Radyatörler

* Ankraj malzemeleri

* Hazır beton harçları

* Yangın alarm sistemleri

 

Tüm yapı malzemeleri ile ilgili standartlar avrupa birliği harmonize standartlar sayfasında yayınlanmaktadır.

Yapı malzemeleri girdikleri kategorilere göre yada üreticinin başvuru esnasında tercihine göre B, C, D modüllerinden biri ile belgelendirilebilir. Onaylanmış kuruluş ürünü test edebilir yada üreticinin beyan ettiği statik hesaplara dayanarak rapor düzenleyebilir.

AVCP / PDDD nedir?

Assessment and Verification of Constancy of Performance / Performansın Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve doğrulanmasıdır. AVCP / PDDD sistemleri yapı malzemesinin uygunluğunun değerlendirilmesinde onaylamış kuruluşun katılım derecesini tanımlar.

Bu sistemler yönetmeliğin EK V kısmında açıklanmaktadır. Sistem 1, Sistem 1+, Sistem 2+, Sistem 3 ve Sistem 4 olmak üzere toplam 4 grupta tanımlanmıştır.

 

  
Sistem 1 Sorumluluklar
Üretici1) Fabrika üretim kontrolü,
2) Önceden hazırlanmış test planına göre fabrikada alınan numunelerin ilave testleri.
Onaylanmış Kuruluş1) Malzemenin tip testine (numune alma dâhil), tip hesaplamalara, tablo halinde verilen değerlere veya açıklayıcı belgelere dayanarak malzeme tipinin tespiti
2) Fabrika üretim kontrolünün ve üretim tesisinin başlangıç denetimi
3) Fabrika üretim kontrolünün sürekli gözetimi, ölçümü ve değerlendirilmesi
  
Sistem 1+Sorumluluklar
Üretici1) Fabrika üretim kontrolü,
2) Önceden hazırlanmış test planına göre fabrikada alınan numunelerin ilave testleri.
Onaylanmış Kuruluş1) Malzemenin tip testine (numune alma dâhil), tip hesaplamalara, tablo halinde verilen değerlere veya açıklayıcı belgelere dayanarak malzeme tipinin tespiti
2) Fabrika üretim kontrolünün ve üretim tesisinin başlangıç denetimi
3) Fabrika üretim kontrolünün sürekli gözetimi, ölçümü ve değerlendirilmesi
4) Malzemelerin piyasaya arzından önce alınmış numunelerinin denetlenmesi.
  
Sistem 2+Sorumluluklar
Üretici1) Malzemenin tip testine (numune alma dâhil), tip hesaplamalara, tablo halinde verilen değerlere veya açıklayıcı belgelere dayanarak malzeme tipinin tespiti
2) Fabrika üretim kontrolü
3) Önceden hazırlanmış test planına göre fabrikada alınan numunelerin ilave testleri
Onaylanmış Kuruluş1) Fabrika üretim kontrolünün ve üretim tesisinin başlangıç denetimi
2) Fabrika üretim kontrolünün sürekli gözetimi, ölçümü ve değerlendirilmesi
  
Sistem 3Sorumluluklar
Üretici1) fabrika üretim kontrolü yapar
Onaylanmış Kuruluş1) aboratuar malzemenin tip testine (imalatçı tarafından alınmış numuneye dayanarak), tip hesaplamalara, tablo halinde verilen değerlere veya açıklayıcı belgelere dayanarak malzeme tipinin tespitini yapar
  
Sistem 4Sorumluluklar
Üretici1) Malzemenin tip testine, tip hesaplamalara, tablo halinde verilen değerlere veya açıklayıcı belgelere dayanarak malzeme tipinin tespiti
2) Fabrika üretim kontrolü
Onaylanmış KuruluşGörevi yoktur.
Performans Değişmezliğinin Değerlendirilmesinde Yer Alan Kuruluşlar

Yapı malzemelerinin performansının değişmezliğinin değerlendirilmesi ve doğrulamasında yer alan kuruluşlar arasında görevleri bakımından aşağıda ifade edilen şekilde bir ayrım yapılır:

(1) Ürün belgelendirme kuruluşu: Belirlenen yönetim ve uygulama kurallarına göre ürün belgelendirme işini yürütmek üzere gerekli yetki ve sorumluluğu taşıyan, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar dahil, onaylanmış kuruluş.

(2) Fabrika üretim kontrolü belgelendirme kuruluşu: Belirlenen yönetim ve uygulama kurallarına göre fabrika üretim kontrolünün belgelendirilmesini yürütmek üzere gerekli yetki ve sorumluluğu taşıyan, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar dahil,  onaylanmış kuruluş.

(3) Test laboratuarı: Yapı malzemelerinin veya ürün bünyesine giren malzemelerin performanslarını veya karakteristiklerini ölçen, muayene eden, test eden, kalibre eden veya belirleyen bir onaylanmış laboratuar.

İlgili Bir Uyumlaştırılmış Teknik Şartnameye Atıf Gerektirmeyen Temel Karakteristikler

(1) Yangına tepki

(2) Yangına direnç

(3) Dış yangın performansı

(4) Gürültü soğurması

(5) Tehlikeli madde salınımları

EN 1090 Standardı

EN 1090 standardı yapı malzemelerinde kapsamı en geniş standartlardan biridir. Konstrüksiyon ve yapıları kapsamaktadır.

EN 1090-1: Çelik ve alüminyum yapılar için taşıyıcı elemanların uygunluk değerlendirme gerekleri

EN 1090-2: Çelik yapılar için teknik gereklilikler

EN 1090-3: Çelik yapılar için teknik gereklilikler