Ürünlerinizi Avrupa Standartlarına Taşıyın!
CE belgesi, avrupa birliği ülkeler pazarı için makinalar, elektronik cihazlar, basınçlı kaplar, oyuncaklar gibi neredeyse tüm ürünler için zorunlu olan bir işaretleme / belgelendirmedir.
CE, fransızca ”Conformité Européene” yani ”Avrupa’ya uygunluk” kelimelerinin baş harfini simgelemektedir.CE işareti taşıyan bir ürün avrupa birliği standartlarına göre yüksek güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereksinimlerini karşıladığı anlamına gelmektedir.CE işareti, üzerinde bulunduğu ürünün avrupa birliği standartlarına uygun olduğunu gösterir.Bunun doğrulanması ürünün ilgili standartlara göre testlere tabii tutulmasıyla sağlanır.
Avrupa Standartlarına Güçlü Adım: CE Belgesi
CE işareti ürün üzerinde üretici adına yakın ve kolay görülür bir yere yerleştirilmelidir. Yukarıdaki örnekteki oranlar korunarak işaret büyültülüp küçültülebilir. CE işareti ölçüleri en az 5 mm x 5 mm olmalıdır. Bu gereklilik küçük ölçekli ürünlerde göz ardı edilebilir.CE işaretinin yanına yada altına 4 haneli onaylanmış kuruluş numarası bulunabilir. Bu yalnızca ürüne tam kalite güvence işlemlerinin (Modül H) uygulandığı durumlarda uygulanır.
Öncelikle ürünün hangi Avrupa birliği yönetmeliği kapsamında olduğu belirlenmelidir. Yönetmelik içerisindeki harmonize standartlar bölümünden ürünün tabii olduğu standartlar belirlenir.
Standartlar, ürünün kullanım alanı, kapasitesi, fonksiyonu gibi teknik bilgilere göre değişkenlik gösterebilir. Ürün bu standartlara göre test edilmeli ve dökümanları kontrol edilmelidir.
Üretici ilgili yönetmelikteki akredite kuruluşlara başvurarak testlerini yaptırabilir ve CE sertifikasını alabilir. Eğer öncesinde akredite bir test laboratuvarından alınmış test raporu mevcutsa, bu raporla da onaylanmış kuruluşa başvurulabilir.
CE sertifikasının yayınlanmasından sonra üretici, ürün etiketine uygun ölçülerdeki CE işaretini ekler.
CE belgesi günlük hayatta kullandığımız evsel ürünler, tıbbi alanda kullanılan ürünler, sanayide ve endüstriyel alanlarda kullanılan ürünler başta olmak üzere bir çok ürünü kapsamaktadır.
Bunlardan başlıcaları şunlardır:
* Makinalar
* Elektrik cihazlar
* Basınçlı kaplar
* Kişisel koruyucu donanımlar
* Gaz yakan cihazlar
* Medikal cihazlar
* Yapı malzemeleri
* Oyuncaklar
* Asansörler
CE belgesi günlük hayatta kullandığımız evsel ürünler, tıbbi alanda kullanılan ürünler, sanayide ve endüstriyel alanlarda kullanılan ürünler başta olmak üzere bir çok ürünü kapsamaktadır.
Bunlardan başlıcaları şunlardır:
- Makinalar
- Elektrik cihazlar
- Basınçlı kaplar
- Kişisel koruyucu donanımlar
- Gaz yakan cihazlar
- Medikal cihazlar
- Yapı malzemeleri
- Oyuncaklar
- Asansörler
CE belgesi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de CE belgesi kaç yıl geçerlidir sorudur. CE belgesinin geçerlilik süresini etkileyen bir çok parametre olduğundan tüm ürünler için sabit bir süreden bahsedilemez.
Bu nedenle kişiler farklı geçerlilik tarihi içeren CE sertifikalarıyla karşılaşmaktadır. Onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenen CE sertifikalarının büyük bir kısmı Modül B belgeleridir.
Bu modülde geçerlilik süresi ilgili yönetmeliğin bazılarında 10 yıl bazılarında ise 5 yıldır. Bazı belgelendirmeler de bu süreye ek olarak modül C ile yıllık denetlemeler yapılmaktadır.
Üretici beyanına tabi olan ürünler için belgelendirme kuruluşlarının düzenlemiş olduğu belgelerin süresi belgelendirme kuruluşunun insiyatifindedir. Piyasada bu süre genellikle 1, 3 ve 5 yıl olarak görülmektedir.
- Ürünün dahil olduğu yönetmeliğin belirlenmesi
- Yönetmeliğin içerisindeki ürüne ait standartların belirlenmesi
- Ürüne ait teknik dosya, kullanma klavuzu, etiket, risk analizi gibi teknik dökümanlarının kontrolü
- İlgili standartlara göre ürün testlerinin gerçekleştirilmesi
- Test raporuna istinaden düzenlenen CE belgesinin yayınlanması
Teknik dosya yönetmelikte TCF (Technical Construction File) olarak tanımlanır. Üretici tarafından hazırlanan ve ürün ile ilgili tüm teknik bilgilerini ve talimatlarını içeren detaylı bir dökümandır.
Teknik dosya aynı zamanda kullanma klavuzunu da kapsamaktadır.
Teknik Dosya İçeriği;
- Üretici hakkında bilgiler ve iletişim adresleri
- Ürünün tanımı, kullanım alanı, kullanım amacı, çalışma prensibi
- Ürün adı, modelleri, resimleri
- Ürünün teknik çizimleri, elektrik devre şemaları
- İlgili standartlar ve test raporları
- Bakım, montaj, işletmeye alma, temizlik talimatları
- Arıza - Neden - Çözüm tablosu
- Komponent/Parça listesi
- Uyarılar ve işaretlemeler
- Etiket örneği
- Güvenlik parçalarının kalite sertifikaları
- Uygulanan standartlar ve test raporları
- Uygunluk beyanı (Declaration of Conformity)
- Risk analizi
Ürünler, ilgili yönetmeliğin standartların temel gerekliliklerini karşılamalıdır. Bu gereklilikler ürün tasarımından ve dış kaynaklardan kaynaklı tüm riskleri içermektedir.
Standartlar ürünün insanlara, çevreye ve hayvanlara karşı olası risklerini gidermek ve azaltmak amacıyla hazırlanmıştır.
Gereklilikler aynı zamanda ürünle ilgili işaretlemeler, uyarılar ve dökümantasyonları da kapsar. Kullanıcının ürünle ilgili tüm teknik bilgilere eriştiği Teknik Dosya'da bu dökümanlar tanımlanmştır.
Ürünler için bir çok ülke ve bölgenin kendi belirlemiş olduğu standardartlar ve işaretlemeleri mevcuttur. Bu anlamda CE belgesi uluslararası geçerliliği en geniş olan belgelendirmedir.
İlgili üründe kendi standardı bulunmayan bazı ülkeler CE belgesini kabul ederler. Bu nedenle CE sertifikası üreticinin iç ve dış piyasaya açılmasına katkı sağlar.
CE belgesi ürünün güvenliğini simgelemesine ek olarak aynı zamanda tüm üreticileri aynı kurallardan sorumlu tutarak adil rekabeti destekler.
Yönetmelikte ürünün piyasaya arzında imalatçı veya yetkili temsilci ifadeleri kullanılır. CE belgesini imalatçı firmalar alabildiği gibi ithalatçı firmalarda aynı gereklilikleri belgelendirme kuruluşuna sunarak CE belgesi alabilirler.
Bu durumda test raporları ve CE belgesi yetkili temsilci adına düzenlenir.
Modüller, CE belgelendirmede kullanılan yöntemlerdir. Yönetmelikler, ürünlerin girdiği risk kategorisine göre CE belgelendirme sürecinde farklı modüller belirler.
Yüksek riske sahip ürünler için daha sıkı denetimlerin olduğu modüller seçilir. Toplamda 8 adet modğl bulunmaktadır.
- Modül A: İç üretim kontrolü
- Modül B: Tip incelemesi
- Modül C: Tipe uygunluk beyanı
- Modül D: Üretim kalite güvencesi
- Modül E: Ürün kalite güvencesi
- Modül F: Ürün doğrulama
- Modül G: Birim doğrulama
- Modül H: Tam kalite güvencesi