Yük Kaldırma Ekipmanları CE Belgelendirmesi

Yük Kaldırma Ekipmanı Belgelendirme Süreci
Yük kaldırma ekipmanları 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği‘ne tabiidir ve CE işaretlemesi zorunlu ürün gruplarından biridir. Bu nedenle diğer makina gruplarındaki ile aynı CE belgelendirme süreçleri yürütülecektir. Üretici firma ürününe ait kullanma klavuzu, teknik resimler, statik hesaplar ve etiket bilgilerini hazırlamalıdır. Daha sonra belgelendirme kuruluşuna başvurarak CE belgelendirme sürecini başlatmalıdır. Belgelendirme kuruluşunun test ve raporlamasının ardından üretici firma uygunluk beyanı’nı (Declaration of Conformity) hazırlayarak imzalar. Tüm süreçlerin sonunda üretici firma ürünün üzerine logosunu ekleyebilir.
Yük kaldırma ekipmanı tanımı: Vincin veya elle kumanda edilen manipülasyon cihazının bütünlüğünü etkilemeden, kancaya veya başka bir bağlantı cihazına takılabilen kaldırma ekipmanıdır. Kısaca yük ile vinç kancası arasına takılabilen tüm ara ekipmanlarıdır.
Bu ekipmanlar uzun veya ağırlık dengesi farklı yükleri kaldırmada etken rol oynarlar. Bu sayede kaldırma ve taşıma işlemlerini daha pratik ve güvenli hale getiriler. Bu ataşamanların daha çok gümrük sahalarında, limanlarda ve ağır sanayilerde kullanıldığını görmekteyiz.
Yük kaldırma ekipmanlarına örnekler:
- Levha tutucular (Plate clamps)
- Traversler (Lifting beams)
- Vakum liftler (Vacuum lifters)
- Manyetik mıknatıslar (Lifting magnets)
- C-kancalar (C-hooks)
- Kaldırma çatalları (Lifting forks)
- Kelepçeler (Clamps)
Standart Gereklilikleri Nelerdir?
EN 13155 Yük kaldırma ekipmanlarının ilgili Avrupa Birliği Harmonize standardıdır. Standart, kaldırma ekipmanlarının önemli tehlikelerini, güvenlik gerekliliklerini, test ve ölçümlerini tanımlar. Ürünlerin tasarımında EN 13155’te belirtilen tehlikelerin değerlendirilmesi gerekir. Örneğin, kaldırma sırasında düşme, devrilme veya ani hareketler gibi riskler ele alınmalıdır. Ekipmanın kapasitesi statik hesaplarla doğrulanmalıdır.
Standart, her ürün kategorisi için farklı güvenlik gereklilikleri tanımlar.
Traversler:
Kirişin maksimum eğim açısı 6°’den fazla olmamalıdır. Hareketli parçalar, yük altında sabitlenmelidir.
C-kancalar:
Yükün kaymasını önlemek için kanca en az 5° geriye doğru eğimli olmalıdır.
Levha tutucular:
Yükün kaymasını önleyecek tedbirler sağlanmalıdır. Yük bırakma işleminin yanlışlıkla gerçekleşmesini önlemek için güvenlik kilidi kullanılmalıdır.
Vakum lifler:
Güç kesintisi durumunda yükü en az 5 dakika tutulabilmelidir. Vakum kaybı durumunu optik veya akustik bir sistemle uyarmalıdır.
Manyetik mıknatıslar:
En az 2 kat tutma gücü sağlamalıdır. Manyetik gücün açık veya kapalı olduğunu gösteren bir gösterge bulunmalıdır.
Kelepçeler:
Kapasitesinin en az 2 katı yükü taşıyabilmelidir. Yükün yanlışlıkla bırakılmasını önlemek için iki aşamalı kontrol mekanizması ile donatılmalıdır.
Kaldırma çatalı:
Paletli veya benzer yüklerin kaymasını önlemek için çatal, geriye doğru 5° eğimli olmalıdır. Serbest malzemelerin (ör. tuğla) dökülmesini önlemek amacıyla ağ, kafes veya zincir gibi bir güvenlik tertibatı bulunmalıdır.
EN 13155 Yük testleri
Yük testleri ekipmanın yük taşıma kapasitesini doğrulamak için yapılır. Standarda göre Statik ve Dinamik olmak üzere 2 tip yük testi vardır.
Statik Yük Testi
Statik yük testleri, yük kaldırma ekipmanlırının maksimum yük dayanımını ve mekanik sağlamlığını test etmek için yapılır. Test yükü, kaldırma ekipmanının maksimum çalışma yükünün (WLL- Working Load Limit) en az 2 katı olmalıdır. Test süresi en az 10 dakikadır. Test sonunda ekipmanda kalıcı deformasyon, çatlama veya bağlantı elemanlarında bozulma olmaması gerekmektedir. Eğer ekipman kalıcı deformasyona uğrarsa veya yük taşıyamaz hale gelirse test başarısız kabul edilir.
Dinamik Yük Testi
Dinamik yük testi yük testleri, yük kaldırma ekipmanlarının çalışma sırasında maruz kalabileceği ani yük değişimlerine, hızlanma ve yavaşlama kuvvetlerine karşı dayanıklılığını ölçer. Test ekipmanın normal çalışma koşullarında yapılmalıdır. Test yükü kaldırma ekipmanının nominal çalışma yükünün (WLL- Working Load Limit) 1,1 katı olmalıdır. Test esnasında yük aşağıdaki yönlerde hareket ettirilir:
- Düşey hareket (yukarı-aşağı kaldırma)
- Yatay hareket (ileri-geri veya dönüş hareketleri)
- Ani duruş ve hızlanmalar
Test sonrasında ekipmanda çatlak, bükülme, aşırı aşınma veya yapısal bütünlüğü bozacak herhangi bir hasar olmamalıdır.
EN 13155 standardı, vinçlerde kullanılan sabit olmayan yük kaldırma aparatları için bir Avrupa standardıdır. Kaldırma ataşmanları için güvenlik, dayanıklılık ve test prosedürlerini belirler. Standart Levha tutucular, Traversler, Vakum liftler, Manyetik mıknatıslar, C-kancalar, Kaldırma çatalları, Kelepçeler gibi kaldırma ekipmanlarını kapsar.
EN ISO 12100-1
Makinalarda güvenlik - Temel kavramlar, tasarım için genel prensipler - Bölüm 1: Temel terminoloji, metodoloji
EN ISO 9606-1
Kaynakçıların yeterlilik sınavı - Ergitme kaynağı - Bölüm 1: Çelikler
EN ISO 13854
Makinelerde Güvenlik - İnsan vücudunun parçalarının ezilmesini önlemek için en az boşluklar
EN ISO 7731
Ergonomi - Kamu alanları ve iş yerleri için tehlike sinyalleri - Sesli tehlike sinyalleri
EN 842
Makinalarda güvenlik - Görsel tehlike sinyalleri - Genel özellikler, tasarım ve deney metotları
EN 13557
Vinçler (Krenler) - Kumanda tertibatları ve kumanda istasyonları
Her iki standartta Makina emniyeti yönetmeliği içerisinde olsa da farklı ürün gruplarını ele almaktadır.
EN 13155 standardı vinç kancalarının ucuna takılan kaldırma ataşmanalarını kapsar.
EN 14492 ise güç tahrikli vinçler veya caraskalları kapsamaktadır.
Bizimle İletişime Geçin!
📞 Sorularınız mı var?
💬 Uzman ekibimiz size yardımcı olmaktan mutluluk duyar!
👉 Hemen şimdi iletişime geçin: İletişim